Koznik - grad vitezova 2013

Submitted by Nataša Đuričić on 30/07/2013 - 19:09

Koznik - grad vitezova. Autor fotografije: Aleksandar Pribaković

Ako želite da pobegnete od gradske užurbanosti i vreve, a možda i da se vratite u srednjovekovno razdoblje, onda Vam toplo preporučujem dolazak na Koznik. Koznik je srednjovekovni grad u blizini Aleksandrovca, grada poznatog po Župskoj berbi, manifestaciji koja se svake godine, već 50 godina održava u ovom gradu ušuškanom između Željina, Goča i Kopaonika. Na 8 kilometara od Aleksandrovca, smešten na kupastoj planini, iznad reke Rasine se nalazi ovaj stari župski grad. 

S obzirom na to da se grad nalazi na 920 m nadmorske visine, on dominira okolinom i moguće ga je videti iz pojedinih župskih sela. Istorijski izvori nam govore da je podignut za vreme vladavine kneza Lazara, a i prvi put se pominje u Lazarevoj povelji manastiru Lavra na Svetoj gori.  Među župskim življem je ipak zastupljeno mišljenje da je za izgradnju zaslužna Prokleta Jerina. Nije ni čudo, jer podseća na ostale Jerinine izgradnje (barem na one koje joj narod pripisuje), ali sličnost Koznika sa srednjovekovnim gradom Magličem je takođe neosporna, prvenstveno zbog položaja.  Ovaj spomenik kulture nalazi se pod zaštitom republike Srbije.

Ove godine se na Kozniku po peti put održava manifestacija ,,Koznik - grad vitezova”. Zato, 3. avgusta znate gde da se uputite ako želite da putujete kroz vreme. U tome će Vam pomoći pravi srednjovekovni panađur, na kom ćete moći i putem svog stomaka da se vratite u ondašnje vreme. Takođe ćete moći da se upoznate sa starim zanatima i da kupite proizvode zanatlija sa Koznika. Za kupovinu će Vam, kao i do sad, biti potrebni koznički novčići. Sve vreme dok budete na Kozniku u ušima će Vam biti i zvuci tradicionalne srpske muzike.

2

Ono što je svakako najveći razlog zbog kog ste se odlučili da tog dana dođete na Koznik jeste međunarodni viteški turnir. Ove godine nam dolaze gosti iz Ukrajine, Bugarske, Češke i Poljske, i, naravno, tu su srpski vitezovi. Ako sa sobom povedete i svoju decu, i njima će biti zanimljivo - pored male škole viteštva, njih očekuje i posebno iznenađenje koje su ogranizatori osmislili. Sve informacije možete dobiti ako pozovete sledeće brojeve telefona: 060/367-88-11 i 065/98-98-942.

3

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by Cici (not verified) on 30/07/2013 - 22:10
Jebala si mu kevu Natasa! :D