Izbor između „bori se” i „umri”: 12. godina od pobune JSO

Submitted by Andrijana3 on 24/11/2013 - 13:39

1 - JSO

Dođu tako vremena kada sve što nas je spajalo odjednom počne da nas razdvaja. Kada počnemo da zaziremo od svojih najbližih, i da najrođenije proglasimo za izdajnike. I nisu više u pitanju kilometri koje nas dele, mi sami postavljamo neka nova pravila, neke nove granice i međe ispisane ljudskom krvlju. Vreme smrti i vreme stradanja. Tamo gde niko nije nevin. Tamo gde je strah toliko veliki da ne smemo da otvorimo oči od strašne pomisli na ishod. Vreme straha i obmane. Tamo gde se sve meri ljudskim životima. Tamo gde se sve mora okončati da bi imalo nade za novi početak... Jedino što je zajedničko svima jeste neopisiva želja da se preživi, nebitno kako. Izbor između „bori se”, „deluj” ili „umri”...

„Ovu jedinicu i ove ljude, njene pripadnike, nije stvorila Srbija, iako su skoro svi bili Srbi. Njih je stvorio rat na ovim prostorima. Njih su stvorili želja da se odbrani i pomogne Srbski narod u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj. Da se ne ponovi genocid koji je učinjen od strane ustaša i balija prethodnih ratova”, zapisano je između ostalog na forumu JSO.

Dana 8. novembra obeležena je dvanaestogodišnjica pobune Jedinice za specijalne operacije (JSO), samo prvog u nizu događaja koji će naposletku biti okončani ubistvom tadašnjeg premijera Srbije, Zorana Đinđića. Od prošle godine na brojnim sajtovima, javnosti je dostupna iscrpna medijska arhiva: tekstovi iz dnevnih i periodičnih novina, ili delovi televizijskih političko-informativnih emisija, koje su detaljno obrađivale ovu pobunu. Arhiva obuhvata period od hapšenja braće Banović, 8. novembra, blokadu bulevara na Novom Beogradu, pa sve do pregovora i konačnih odluka kojima je okončana pobuna. http://pobunajso.wordpress.com/

Kao povod, ali i dobar alibi da JSO ponudi ultimatum tadašnjoj vladi Zorana Đinđića, a da neposredno posle toga blokira deo bulevara na Novom Beogradu, pod punim naoružanjem, jeste hapšenje braće Predraga i Nenada Banovića, osumnjičenih za ratne zločine u logoru „Keraterm”. Tadašnji predsednik, Vojislav Koštunica, prokomentarisao je simpatično da i „crvene beretke” štrajkuju u svojoj uniformi i da na to imaju potpuno pravo. Koštunica je čak podržao njihov protest protiv saradnje srpskih vlasti sa Tribunalom u Hagu. Glavni akteri ove pobune će se nekoliko godina kasnije naći na optuženičkoj klupi u slučaju atentata koji je izvršen na Zorana Đinđića. Smatra se da je upravo ta pobuna bila uvertira za događaje koji su usledili.

3 - JSO

Jedinica za specijalne operacije osnovana je 1996. kao sastavni deo Resora državne bezbednosti MUP-a Republike Srbije. Za sedište je izabrana Kula, jer je tadašnji centar Teritorijalne odbrane bio jedini pogodan za stvaranje ovakve jedinice. Ovaj centar dobio je ime po Radoslavu Kostiću Koletu, oficiru DB-a, koji je poginuo 1994. vršeći svoju dužnost u Bosni. Tada je za komandanta ove jedinice izabran Milorad Ulemek Legija, inače bivši pripadnik francuske Legije stranaca i oficir Srpske dobrovoljačke garde. Prema kasnijim svedočenjima pripadnika ove jedinice, ona je osnovana kako bi se odbranio i sačuvao srpski narod, narod koji je strahovao za svoja ognjišta i gole živote, i koji je bio, kako kažu, egzistencijalno ugrožen od nove hrvatske države, na čijem je čelu novooformljena Hrvatska demokratska zajednica. I gotovo svaki zločin koji im se pripisuje i stavlja na teret oni opravdavaju patriotizmom i borbom za očuvanje srpskog naroda. Takođe, nijedan pripadnik jedinice nije nikada odbio naređenje, a njene karakteristike bile su: tradicija, disciplina, hijerarhija, obuka; jednog pripadnika te jedinice karakteriše: disciplina, pružanje maksimuma i timski rad. To su neki, da kažemo, temelji na kojima je građena ova jedinica. Njeni pripadnici tvrde da ako se bilo koja jedinica strogo pridržava ovih pravila, iznedriće diciplinovanu gardu vojnika, koji će biti u svakom trenutku spremni da deluju i da se do kraja i hrabro  bore za očuvanje svoje otadžbine i svog naroda. No, i pored toga uvereni su da Srbija nikada neće imati tako disciplinovanu jedinicu kao što je to bio JSO; mlade generacije, koje tek stasavaju i koje treba obučavati za borbu, ne mare toliko za ono što je sveto, a to su po rečima pripadnika ove jedinice: čast, sloboda, dostojanstvo. A boljeg primera od njih ne mogu imati.

 

Ko su bile „Knindže”?

Princip vođa jedinice bio je da strogom disciplinom i dobrom obučenošću ostave utisak na dobrovoljce koji su došli da odbrane Krajinu. Svi pripadnici su bili ošišani, obrijani, obučeni i strogo disciplinovani. Tako su stvorene „Knindže” – prva srpska specijalna jedinica. Međutim, zbog sukoba tadašnjeg predsednika i premijera RSK dolazi do rasformiranja kampa u Kninu i podele pripadnika ove jedinice. Tako bivše „Knindže” dobijaju naziv „Vukovi” (po amblemu sa rukava). Jedni su podvrgnuti daljim obučavanjima, a ostali slati na ratište (te jedinice su vodili ratni komandanti). „Vukovi” su imali službene legitimacije policije RSK i status „aktivnik-pripadnik”, bez obzira na to što nisu više obučavani.U maju 1994. godine oformljava se grupa ratnih veterana, iliti Jedinica za antiteroristička dejstva. U tu jedinicu su ušli svi „Vukovi” koji su prošli bezbedonosne provere, dakle, i aktivni i, takozvani, rezervni članovi. Po samom završetku rata, osnovana je zvanično Jedinica za specijalne operacije, koja je jedina mogla da odgovori složenim posleratnim zadacima. Za komandanta je izabran Milorad Ulemek Legija, koji je dokazao svoju spretnost u borbama doguravši do pukovnika. Disciplina nikada nije popuštana i najmanji propust se rigorozno kažnjavao.

2 - JSO

Nakon hapšenja braće Banović, JSO se zatvorila u svom centru u Kuli 9. novembra 2001. godine. Tada su svi pripadnici povučeni sa dužnosti, a 12. novembra su blokirali deo bulevara na Novom Beogradu svojim hamerima, i naoružani, bez fantomki, sa crvenim beretkama, izrazili su svoje nezadovoljstvo u vezi sa hapšenjem i izručivanjem braće Banović Haškom sudu. Protest je prekinut 14. novembra, kada je tadašnji ministar policije, Dušan Mihajlović, rekao da su „crvene beretke” u pravu. Tada je JSO izašla iz sastava RDB-a i prešla u policiju. No, ubrzo se počelo polemisati o raspadanju ove jedinice. Nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, činilo se da će se ta nagađanja i obistiniti. Uhapšeno je nekoliko pripadnika JSO-a, između ostalih, Zvezdan Jovanović i Duško Maričić. Odlukom Vlade Srbije 25. marta JSO je rasformirana. Bivši članovi jedinice apeluju da JSO nikada nije prestala da postoji, da nikada nije nestala. Na svom forumu detaljno objašnjavaju svoja ratna i posleratna iskustva, a borba za srpski narod ni danas ne jenjava. Za njih nikada neće prestati, kažu. I dalje veruju u mlade naraštaje i prave patriote, za koje tvrde da još postoje, i da će doći dan kada će ih zajednički ciljevi i ideje ujediniti. Nije više pitanje da li će oni nositi iste nazive, ista obeležja i simbole na uniformi, kao njihovi prethodnici, ali je bitno da se svi pridržavaju onih pomenutih, nužnih stavki koje čine jednu kvalitetnu jedinicu.

„Nove generacije patriota već stasavaju. Treba ih samo obučiti. […] Ne dozvolimo da nas vetar oduva sa ovih prostora. Ne dozvolimo da nas nema. I zato… ŽIVELA SRBIJA! ŽIVELA JEDINICA!” – (forum JSO)

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: