Bend Prljavi Romeo

Submitted by Dragana Danicic on 02/11/2013 - 19:31

1 - Bend Prljavi Romeo

Bend Prljavi Romeo započinje svoj autorski rad 2008. godine pod nazivom Change. Te godine je uradio osam demo pesama, od kojih sedam na srpskom i jednu na engleskom, i tako, zahvaljujući njima, nastupa na Zaječarskoj gitarijadi.

Bend 2009. godine snima dve pesme u studiju Pozitive u Novom Sadu, gde ih zatim izdaje za kompilaciju „Demonstracija mladosti”. Krajem 2010. godine Prljavi Romeo prolazi kroz tešku fazu i prekida saradnju sa pevačicom Milicom Djapić i ritam gitaristom Borisom Gnjatovićem. Posle njih, kao klavijaturista, u bend dolazi Goran Goretić, a na mesto vokala prelazi gitarista Stevo Rađenović. U toku 2011. godine bend snima dva spota za pesme „Moj džep je dobio rak” i „Disko mama”. Nakon toga, početkom 2012. godine, klavijaturista, tadašnjeg benda Change, odustaje. Tada dogovaraju rad na albumu prvencu, gde se kao prateći vokal pridružuje Danijela Vuk, a zatim je odlučeno i da zbog pesama na domaćem jeziku, drugačijeg žanra, krene novi autorski rad pod imenom Prljavi Romeo. Krajem 2012. godine, pod tim nazivom, snimaju singl, a zatim i spot za pesmu „Amajlija”, kojim je najavljen album prvenac. Početkom 2013. bendu se priključuje gitarista Dušan Kljaić i tada izbacuju novi singl „Sećanje”. Da bi zaokružili najavu albuma, odlučili su da u septembru 2013. godine izbace treći singl „Ledena”, a zatim je snimljen i spot za pesmu „Istina”, koji će se pojaviti do kraja godine, kada i album. Trenutna postavka benda sačinjena je od vokala i gitare, za koje je zadužen Stiv Rađenović, potom bas gitare Boška Oluića, još jedne gitare - Dušana Kljaića i bubnjeva, nad kojim dominira Srđan Rađenović, a ovo je njihova magična priča...

Prljavi Romeo je naziv koji smo izabrali, jer je tematika naših tekstova, uglavnom, ljubavna. Što nekako povezujemo sa Romeom. Ovo „prljavi” smo povezali sa tvrđim zvukom kojim iznosimo tu ljubavnu tematiku, a biće i pesama koje nisu ljubavne, pa opet, ta sama reč „prljavo” daje nam prostora i za neke druge teme.” - kaže Srđan Rađenović, bubnjar. Ovi Apatinci uspeli su da sve svoje spotove urade jednostavno, a efektno. Spotovi su prilično zapaženi, s pravom, jer odišu nabojem jako energičnih rifova raznih muzičkih žanrova. Upravo ta raznovrsnost zvuka je ono što ih čini specifičnim. „Što se tiče pravca, tu smo malo šareni, što će se i čuti na albumu. Nemamo neki određeni pravac, uglavnom plutamo tu negde između roka i metala.” - nastavlja Srđan. „Ne mogu reći po čemu smo specifični. Uglavnom ljudi na svirkama budu zadovoljni dobrim nastupom i energijom. Krenuli smo u tu autorsku priču i radimo na tome da budemo specifični po njoj, jer to jedino može da napravi neku konkretnu razliku od drugih.”.

„Sećanje” je prava metal pesma, kakva se danas retko može čuti kod mladih metal bendova. Izvornom metal melodijom prožima gitarske solo deonice, dok bubanj odaje utisak true power speed ritma. Razigravajuća bas linija prati uvodne stihove: „Stari sat budi sećanja, s lica starog jasena, mračan plod pada na nedra slabašna.”, asinhrono, a opet, odlično uklopljeno. Refren je izuzetno pevljiv i brzo ulazi u uši, dok tekst govori o čoveku koji besno, kroz agoniju, proživljava sećanje na mračne ljubavne dane.

„Ledena” je pesma koja nosi umirujuću energiju, kako se čini na početku, da bi posle uvodnih stihova dokazala da je rock balada, idealna za ljubitelje Osvajača (u njihovoj tvrđoj, nikako prednarodnjačkoj fazi) ili drugih bendova sa pesmama slične tematike. Ono što dominara u svakoj pesmi jeste jak, a prozračan i prijatan Stivov vokal, bez falševa, sa posebnim tvrdim napevom na nekim stihovima pesme „Amajlija”. „Naša ideja za ovu pesmu je da u aranžmanu predstavimo dodir ritma i melodije u kompoziciju, pa sam solo nije isplivao ni u ideji, ni u studiju.” - kaže Rađenović.

Trenutno ih možete čuti u klubovima širom Srbije, a mi se nadamo da će uskoro nastupati i u Beogradu, te da ćete uživati u odličnoj atmosferi koju prave uživo. Do tada iščekujemo novi album.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: