Zavirite u svet vladara

Submitted by Punjeni paprikaš on 18/01/2013 - 14:40

Zavirite u svet vladara

Retka su umetnička, naučna i zanatska dela koja postaju deo nacionalnog kulturnog nasleđa, a još ređa ona koja mogu postati deo ličnog porodičnog bogatstva. Delo Vladari Srbije je upravo knjiga koja mora da leži na Vašoj polici.

U prirodi čoveka je da želi da zna gde su mu koreni i gde pripada. Zahvaljujući svedočanstvima savremenika, dokumentima i arhivskoj građi ova knjiga jeste izvanredan izvor istorijskog znanja. Sveobuhvatna je, pouzdana i zanimljiva. Priča o jedanaest vekova srpske istorije ispričana kroz ličnosti i dela vladara Srbije, počev od IX veku, kad su Srbi naseljavali balkanske provincije Vizantijskog carstva! Odatle kreće istorija seoba, državotvorenja, ratovanja za tuđe i sopstvene interese, diplomatskih igara, unutrašnjih previranja, dinastičkih borbi oko prestola, građenja nacionalnog identiteta, istorija opterećena i predanjima, i propagandom, i raznim ideologijama, i mnogo puta plavljena mutnim vodama zaborava. Tu istoriju su istoričari Đorđe Bubalo i Petar Krestić pokušali da ispričaju verodostojno, objektivno, jednostavno, jasno i zanimljivo, onoliko koliko je jednu zamršenu istoriju jednostavno ispričati.

Zahvaljujući porodičnim stablima saznaju se porodične veze između vladara i vladarskih dinastija, veze s drugim vladarskim porodicama Evrope, brojnost potomstva, vidi se redosled nasleđivanja prestola ili rušenje tog redosleda. Pomoću istorijskih karata iz različitih perioda može se posmatrati pomeranje granica, osvajanja, gubljenje teritorija, razvoj gradova, premeštanje prestonica. Sve karte u novovekovnom delu su autentične, iz perioda vladavine određenog vladara, pa je ova knjiga u neku ruku i pregled razvoja kartografije u Srbiji.

Knjiga je ilustrovana freskama, ikonama, slikama, crtežima, grafikama, fotografijama, ličnim predmetima vladara, oružjem, zastavama, pečatima i potpisima vladara. Zahvaljujući crtežima grbova i pratećim tekstovima može se saznati koje simbole i parole su vladari unosili u svoje grbove, odakle su ih preuzimali i kako se to prenosilo na razvoj državnog grba.

Od doseljavanja na Balkansko poluostrvo srpski narod je imao svoje predvodnike, koji su se vrlo brzo pretvorili u prave vladare. Nažalost, do stvaranja jedinstvene srpske države nije došlo, pošto su rodovsko plemenske starešine na uštrb celog srpskog roda ljubomorno čuvale svoju vlast. Razjedinjenost, podele i borba za vlast, uz mešanje Vizantije, Mađarske i Turske u srednjem veku, a kasnije Turske, Austrije i Rusije tokom novog veka, osnovne su odlike srpske vladarske istorije.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: