Sinovac: „Fankkcija”

Submitted by Milos on 02/02/2015 - 15:51

Fankkcija

Tri godine nakon izlaska svog debi solo albuma „Kučkin sin”, Sinovac , član smederevskog rep dua Konza Šnostra donosi nam dugo očekivani dupli ce-de „Fankkcija”. Ovo izdanje podeljeno je u dve celine, „Fank” – prvi disk i „Kcija” – drugi. Posle pažljivog slušanja „Fankkcije” ne možemo se oteti utisku da je pred nama jedan od, ako ne i „najandergraundskiji” srpski hip-hop album u poslednjih nekoliko godina. 

Iako je prvo najavljivan materijal Konza Šnostre, Sinovac je ipak odlučio da iz njegove kuhinje izađe novi solo album, a na izdanje koje potpisuju oba člana, tj. on i Bekrija (takođe poznat i kao Baš Velik), sačekaće se još neko vreme. Istni za volju, budući da se njih dvojica u kolaboraciji nalaze na čak osam pesama sa ovog albuma, možemo reći da je bilo materijala i za „Fankkciju” i za KŠ (ne radi se o Kruševcu) projekat. No dobro, i ovako je u redu.

Obično se kada analiziram muzičke albume trudim da izdvojim nekoliko pesama i da napišem dva-tri reda o njima. Ovde je to gotovo nemoguće, jer prosto ne znam koju bih apostrofirao. Pre pisanja ovih redova sam razmišljao na tu temu, ali moja skromna inteligencija se jednostavno našla na prevelikom iskušenju, jer sam hteo da pomenem ovu, pa onda onu, pa kad sam već o njima govorio, mogao bih i o onoj, i tako u krug. Iz tog razloga ću pomenuti samo pesmu koja otvara ovaj projekat, a to je „24-7”. Moja reakcija na ovu pesmu je bila: „E!” Iz svakog stiha, iz svakog „kika”, „snera”, „heta”, oseća se podzemlje i to toliko duboko da ne bi bilo loše konsultovati se sa profesorom Lidenbrokom u vezi sa praktičnim savetom kako da dođemo do tih dubina u kojima leži suština „Fankkcije”. Pomenuo sam „24-7” jer ona otvara album i pravo je remek-delo, kako bi Sinovac rekao – „mrtvi rep”, a u istom stilu se nastavlja i dalje; dakle, podzemlje ne prestaje. Upravo zbog toga je potpuno besmisleno diviti se svakoj pesmi, pošto bi nekoliko strana fraza tipa: „Odlično”, „Do j..a”, „Fantastično”, „genijalno”, stvarno bilo besmisleno.

Singl „Dimni signali” koji je najavio ceo materijal i koji se pojavio ne mnogo pre kompletnog albuma svojom težinom je nagovestio šta možemo da očekujemo od „Fankcije” i dosta verno prezentuje ono što nas je konačno i snašlo pojavljivanjem tog albuma na našem rep nebu. Prosto je neverovatna, i bitno otežava da se neka pesma izdvoji kao posebna i da joj se da prednost u odnosu na ostale, činjenica da Sinovčeva kreativna energija ne jenjava ni u jednom trenutku, već ostaje na nivou iz stiha u stih. 

Naravno, ovaj smederevski reper je znao da je toliki materijal vrlo teško izneti sam a da kvalitet bude ispoštovan, pa iz tog razloga na albumu gostuju mnogi andergraund reperi. Pored Bekrije, Sinovčevog KŠ saborca, preko „fankkcijskih” matrica roka, tu je i gomila likova poznatih srpskoj avangardnoj hip-hop sceni. 

Suma sumarum, pred sobom imamo ono što fali našoj rep publici, a to je svež hororkor, pun energije koja ni u jednom trenutku nije uzalud utrošena. Posle ovog albuma možemo reći da pred sobom imamo nešto što liči na srpsku verziju muzike kakvu gruvaju Džedaj Majnd Triks, Il Bil, Nekro i slične psihopate, a za to možemo da zahvalimo Sinovcu i njegovim saradnicima. Prava je sreća što smo savremenici ovakvog izdanja i što možemo da slušamo tešku artiljeriju hip-hopa kako gruva! 

BRRRRRRRRAAAAAAAPPPPP!!!

 

Album možete besplatno da preuzmete preko ovog linka: http://www.bakalin.info/izdanja/

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: