Filthy CatHouse: Povratak rok mačaka

Submitted by Dragana Danicic on 20/11/2013 - 16:52

1 - Filthy CatHouse

Bend koji mnogi, zbog njihovog upečatljivog outfita, upoređuju sa bendom Guns and Roses, jedan je od retkih koji u Srbiji ima tako dugu tradiciju, baveći se njima svojstvenim muzičkim pravcem. Filthy CatHouse je beogradski sleaze rock n’ roll bend, osnovan novembra meseca 2008. godine. Bend su osnovali pevač i frontmen, Dušan Perović i gitarista, Janko Petrović. Ekipi se kasnije priključuju Nikola Oprej, Bojan Stefanović i Miloš Šikman.

„Ideja je bila veoma prosta – let’s go & kick out the jams like MC5 did.” – kaže Perović. Zvuk i muzika Filthya se može opisati kao visoko energični RnR, i kao koktel miks mnogih žanrova: hard rock, punk rock, glam i grunge. FCH masovno crpi uticaje iz bendova kao što su: Motley Crue, Guns N’ Roses, SIXX: A.M. U periodu od 2008. do 2011. godine FCH je odžao veliki broj koncerata širom Srbije. Samo neki od festivala na kojima je bend učestvovao su Adrenalin Festival, Forest Fest, BARF, Plana Demo Fest, Prnjavorstock i Mediana Fest. Takođe, FCH je nastupio kao predgrupa i podrška čuvenom glam rock gitaristi, Adamu Bombu, u SKC-u. U martu 2012. godine, FCH započinje snimanje albuma prvenca u studiju Blaze, kod producenta Miloša Mihajlovića, gde uz odličnu saradnju i pristup, pesme dobijaju konačni muzički zapis. Album sačinjava jedanaest pesama na srpskom jeziku, a po ocenama raznih muzičkih kritičara, tih 45 minuta, kolika je i ukupna minutaža celokupnog albuma, prožeto je visokom energijom, profesionalizmom, i u sviračkom, ali i u produkcionom smislu. U januaru 2013. godine potpisan je prvi profesionalni muzički ugovor sa švajcarskom izdavačkom kućom, Miner Records. Album pod nazivom „Senke iz Ugla”, ugledao je svetlost dana na proleće tekuće godine.

2 - Filthy CatHouse

„Zanimljiv podatak je da je sam bend nastao u tadašnjem podrumu kluba Street iliti La Loune Rouge, ili kako god da se već zove ili se zvao, pošto je ta rupa već odavno zazidana, ali bukvalno. Bilo je u pitanju veče glam-sleaze zvuka, jedna onako fina kamerna atmosfera, i šačica ljudi koja gotivi tu muziku. A to veče je ponajviše bitno jer smo se, sada već moj najbolji prijatelj, Janko, i ja zvanično upoznali. On je Nišlija, preselio se u Beograd zbog studiranja, znali smo se preko, tada popularnog, MySpacea, delili smo isti muzički jezik, tako da je samo bilo pitanje trenutka kada će uslediti onaj BAM momenat i nadaleko poznata rečenica – Brate, hajde da oformimo bend. Tu je bio i Stoške, koji je takođe jedan od tvoraca i prvi basadžija, iliti drljač gromobrana, kako mi to u bendu volimo da kažemo. Tako da nije bilo teško pronaći paralelu, tj. trasu kojom će se zvuk benda kretati.” – nastavlja Dušan svoju priču o nastanku benda, i otkriva nam kako su došli na ideju da bend nazovu krajnje originalno, famozno i upečatljivo za jedan srpski bend.

„U tom trenutku nismo umeli da osmislimo adekvatno ime za nas, ali eto, ova dvojica su bend krstila u Nišu, tamo oko Nove godine, i od tad se zovemo Filthy CatHouse. CatHouse po muzičkom klubu iz osamdesetih, gde su nastupali svi velikani kao što su Motley, GNR, Faster Pussycat, Aerosmith, LA Guns... A Filthy, pa, eto, to je generalni opis našeg zvuka i sviranja. Kroz naše pesme hteli smo da se obratimo nama. Kada kažem nama, mislim prvenstveno na našu, u većini slučajeva, izgubljenu generaciju, koja još uvek luta i traži sebe, i na sve one koji se pronalaze u našoj muzici i tekstovima. To je ona drska punk nota koju FCH poseduje u svom stavu. Opet, sa druge strane, hoćemo da pokažemo da se rock može svirati i na drugačiji način od ustaljenog čorbasto-jagodičarsko-osmoputničkog-osvajačkog manira, koji preovladava kao veliki uticaj kod osamdeset posto domaćih bendova koje karakteriše tvrđi zvuk. Zašto da budemo jedni od u nizu istih? Kao što rekoh, može to i malo drugačije. Mislim da smo to i uspeli da nadomestimo kroz ovaj prvi album. Jednostavno smo želeli da prenesemo to buntovništvo, želju za promenom, optimizam, na kraju krajeva, i žurku koju FCH nosi sa sobom. Realno gledano, dobra rock svirka i treba da bude jedna velika žurka, zar ne?!” Što se najbolje može čuti kroz pesme: „Pali bejbe”, „Ne! Neću prestati”, „Izmeni svoju svest”, „Ustani”, „Zato verujem”, „NO. 8”, „Džoker” i „Vrisak”. Bend uskoro kreće i u realizaciju prvog spota.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: