Fenomen zvani Jamiroquai

Submitted by Nina Bovan on 23/06/2013 - 14:42

1

Konačno je stiglo dugo priželjkivano leto, a sa njim i nezaobilazni muzički festivali. Pored ovogodišnjeg (nažalost) jednodnevnog Belgrade Calling festivala, držimo palčeve da će EXIT ispuniti naša očekivanja. Naravno, tu su i komšijski festivali poput INmusic, Terraneo i Lake Festa sa zvučnim poznatim imenima, ali čemu se još možemo radovati ovog leta? Pogađate već, reč je o najpopularnijem acid-jazz bendu – Jamiroquai.

Bend, čiji je naziv svojevrsna kovanica reči jam session i Irokez, dostigao je svetsku slavu i milione fanova munjevitom brzinom po svom nastanku. Uz osvojene četiri MTV Video Music Awards nagrade za muzički video Virtual Insanity 1997, Gremi nagradu 1998. i 40 miliona prodatih albuma širom sveta, slobodno se može reći da je Jamiroquai ostavio neizbrisiv trag u svetu muzike.

Iako se bend obično navodi kao predstavnik esid-džeza, na kasnijim albumima se oseća i uticaj dens, soul, elektro i fank žanrova. Vesele feel good melodije i pevljivi hitovi su zarazili celu planetu i proslavili Jamiroquai. „Ludi šeširdžija” je postao simbol benda u tolikoj meri da se rodilo pogrešno uverenje da je sve samo Džej Kejov solo projekat. Doduše, logo benda Buffalo Man jeste njegovo delo i predstavlja Džej Kejovu siluetu sa njegovim omiljenim šeširima koje je bend koristio za omote svojih albuma, a ideju za logo je pevač našao u poznatom grčkom mitu o Tezeju i Minotauru.

2

Kako se zvuk benda menjao tokom godina, tako se menjala i tematika muzičkih videa. Počevši od svemirskog kauboja i pomalo minimalističkih videa sa različitim tehnikama snimanja, preko žurki u disko stilu, do koktel partija pored bazena. Vidimo i tranziciju Džej Kejovog ličnog stila – menjanje indijanskih perjanica i trenerki za košulje, fedore i sunčane naočare. Još jedan nezaobilazni element su i luksuzni sportski automobili, slaba tačka ovog šarmantnog frontmena.

Sa 7 izdatih albuma (i osmim u najavi), 7 svetskih turneja i bezbroj hitova koje možemo slušati u nedogled i da nam ne dosade, Jamiroquai će ostati jedan od naših omiljenih bendova, koji nam daju povoda da se nadamo da još uvek nije došao kraj originalnoj muzičkoj sceni.

I dok nestrpljivo čekate da osvane 30. jun da se zaputite put Kombank Arene, posetite izložbu fotografija Bojana Hohnjeca u Knez Mihailovoj ulici i poslušajte savršenu pesmu za ovaj vreli jun:

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: