Bend Kuga: Zaraza kvalitetnom muzikom

Submitted by Dragana Danicic on 28/12/2013 - 13:59

Kuga

Bend Kuga nastao je početkom 2003. godine u Beogradu. Od samog starta Kuga funkcioniše kao autorski bend i stvara prve autorske pesme po uzoru na heavy-speed-thrash metal bendove iz osamdesetih godina. U tom periodu, Kuga pokreće stari duh ex-Yu metala, koji je bio nepravedno zapostavljen godinama. Prema rečima starijih metalaca, Kuga je gotovo jedini pravi predstavnik thrash/speed metala sa tekstovima na srpskom. Bend koji je prvi, a možda i jedini, nastavio put legendarnih ex-Yu bendova koji su pevali na maternjem jeziku, poput bendova Heller, Bombarder, Pergament.

U periodu od 2003. do 2005. godine, bend je promenio gotovo kompletnu postavu, izuzev pevača, Bojana Ljiljka. U tom razdoblju bend je odsvirao veliki broj koncerata u Srbiji, a iste godine imao je i koncert u Beogradu sa francuskim death metal sastavom, Bloody Sign. Tokom 2006. godine, Kuga je nastupila kao predgrupa bendu Tankard u Beogradu, a krajem iste godine bend snima prvi ozbiljniji materijal „Kuga – Live 2006.”. Sledeće godine usledio je nastup na Exit festivalu, kada je bend nastupio neposredno ispred sastava U.D.O, da bi već iduće snimio promo pesmu „Sile Zla”, obeležavajući petogodišnjicu rada. Na promociji pesme specijalni gost bio je čuveni gitarista Ljubiša Račić (ex-Bijelo Dugme). Debi album, „Najcrnje noći”, snimljen je sredinom 2009. godine u studiju Pet PGP-RTS-a, a kompletan mastering i produkcija završeni su 2010. godine. Na njegovo izdavanje se čekalo sve do septembra 2011. godine, kada je ostvarena saradnja sa meksičkom izdavačkom kućom Sade Records. Sa pesmom „Lost Soul” bend učestvuje u snimanju srpskog visokobudžetnog filma „Crna Zorica”. Izlazak albuma prati koncertna promocija i najava spota za numeru „Debela žena”. U periodu od 2011. do 2013. godine, Kuga je koncertno aktivna pretežno van Srbije. Nastupaju u Bugarskoj, Bosni, a za 2014. godinu najavljeni su kao učesnici najvećeg metal događaja u regionu, Underwall Festivala, koji se održava u Zadru. U oktobru ove godine, Kuga je proslavila deset godina boravka na sceni. Sve pesme za drugi album su spremne i planirano je da bend od decembra krene sa snimanjem tog albuma, pod radnim naslovom „Pakleni Ratnici”.

„Kuga je originalna domaća heavy metal grupa, koja fura svoj fazon i koja ne ide u korak sa aktuelnim svetskim trendovima u muzici, već je u samom nastanku svoju inspiraciju našla u muzici stvaranoj osamdesetih godina.”, otkriva nam Ljiljak i nastavlja: „Naziv benda smislio sam početkom 2003. godine. Na to su uticale tri stavke. Prvo, bili smo mladi, ludi i hteli smo da damo što opasnije ime grupi. Bili smo buntovnici, oko nas se sve raspadalo. Moral, društvo, kulturne vrednosti. Svedoci smo kako se vrtoglavom briznom širilo sve loše kao KUGA. Drugo, kao mali, krajem devedesetih, od druga sam dobio ploču Bez milosti i kasetu Crni dani grupe Bombarder. Jedna od njihovih pesama zove se Kuga. I treće, moj deda napisao je nekakvu ratnu knjigu, o periodu 1941-1945 i o životu naroda na teritoriji Like. Između ostalog, u knjizi je spomenuo srpska lička prezimena, kao što su Ljiljak i Kuga. I to su najosnoviji razlozi za ime koje nosimo i danas.”, zaključuje Bojan i poručuje nam: „Mislite svojom glavom, ne gledajte mnogo u televizor i ne verujte raznim ljudima. Sami odlučite šta ćete slušati. Ne dajte da drugi previše utiču na vas.”.

Pesma „U svetu prevara” izuzetno je energična i počinje speed rifovima, a tekst je autentičan, dok druga pesma, u kojoj na početku prednjače bubnjevi, nosi simboličan i simpatičan naslov – „Debela žena”. Trenutnu postavu benda čine: Bojan Ljiljak – vokal, Marko Žegarac – gitara, Andrija Grozdanović – gitara, Miloš Pavlović – bas i Nikola Zorić – bubnjevi.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: