Aleksinačka pivara: Propadanje, jeza, zaborav!

Submitted by Aleksandar Mili... on 21/11/2014 - 13:44

1 Aleksinačka pivara

Verujem da su svi čuli za Apatinsku pivaru, BIP, pivare u Čelarevu, Jagodini, Zaječaru. Ali retko ko se seća pivare „Johan Apel” koja je jedna od najstarijih na ovim prostorima, podignuta 1865. godine. Nalazi se u Aleksincu. Ovo je bila prva fabrika na teritoriji grada. Sećaju je se, možda, samo oni stariji, s obzirom na to da je pivara prestala sa radom pre 15 godina. Ono što se danas može zateći na mestu pivare jesu ruinirane zgrade i pogoni za proizvodnju. Propadanju nisu odoleli ni podrumi koji su potpuno uništeni, a u kojima su se nalazile bačve neprocenljive vrednosti još iz perioda osnivanja. Objekat je i na meti lopova, što je u ovakvim pričama i sudbinama česta pojava. Odnosi se čak i crep, pošto ništa vrednije nije ostalo. Slike koje se tamo mogu zateći tako su tipične i karakteristične za ove prostore. Upravo su slike pivare svedoci nekih davno prošlih vremena u kojima je, čini se, ostao i Aleksinac. U jednom trenutku pivara je bila simbol prosperiteta i napretka jednog grada, a sada nesumnjivo propadanja i nemaštine. Ovakvih priča na teritoriji Srbije ima izuzetno mnogo, i one iz dana u dan samo isplivavaju na površinu.

2 Aleksinačka pivara

Pivara je bila značajna i po tome što je imala više od 50 prodavnica širom bivše Jugoslavije. Specijalizovane prodavnice i gostione su bile u Beogradu, Banjaluci, Zagrebu, Rijeci i Minhenu. Aleksinačka pivara je bila poznata po sokovima, vinu, ali i sušenom crnom luku. Ovo je bilo jedno od prvih mesta u Srbiji u koje je doneta šećerna repa, pre Drugog svetskog  rata. Bilo nekad; danas su tamo slike od kojih čoveka podilazi jeza.

Treba napomenuti da pivara nosi ime po Johanu Apelu, rimokatoliku iz Austrougarske, koji je u Srbiju doneo velika finansijska sredstva. On je 1865. godine otvorio ručnu pivaru u Aleksincu. Kada je primio pravoslavlje postao je poznat kao Jovan Apel. On je poznat jer je po oslobođenju Niša od Turaka, 1884.godine sagradio parnu pivaru u ovom gradu. Interesantno, parna pivara u Nišu Jovana Apela, podignuta je 11 godina kasnije nego prva parna pivara Đorđa Vajferta u Srbiji, koja je počela sa radom 1873.godine. Pivara u Nišu je poslovala pod imenom „Pivara Jovana Apela i sinova”. Uz nju je otvorio i pivnicu koja je dnevno proizvodila 20 hektolitara piva. On je pivarama u Aleksincu i Nišu upravljao do svoje smrti 1907. godine. Posle njegove smrti, upravljanje pivarama su preuzeli sinovi Josif i Hubert. Oni su nešto drugačije organizovali posao, pa je pivara u Aleksincu pre svega korišćena za proizvodnju slada, koji se kasnije u niškoj pivari koristio za dobijanje finalnog proizvoda.

3 Aleksinačka pivara

Nažalost, pivara u Aleksincu više ne postoji. Ostale su ruševine koje podsećaju da se na ovom mestu nekada dešavalo nešto važno. Čeka se investitor koji će kupiti zemljište pivare i pretvoriti ga u ko zna šta, jer, istini za volju, investitora u ovom gradu nema previše, a i oni koji dođu ovu lokaciju zaobilaze u širokom luku.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: