„Varvari” (2014)

Submitted by Nikola Bočkor on 17/09/2014 - 14:31

1 „Varvari” (2014)

Debitantski film Ivana Ikića nam donosi priču o Luki, izbeglici sa Kosova i članu navijačke grupe „Varvari” koja podržava klub iz Mladenovca. Problematičan i pod uslovnom kaznom, Luka pokušava da se uklopi u sredinu, dok juri za svojom simpatijom i traži nestalog oca.

Zbog slične tematike, mislim da su poređenja sa filmom „Klip” Maje Miloš neizbežna, tako da neću bežati od njih, ali ne bih želeo ni da se previše bavim njima. Oba filma donose hiperrealistički pogled na problematičnu  omladinu i prikazuju Zeitgeist današnjeg društva. Na diskusijama na temu estetsko-moralnih vrednosti filma „Klip” kojima sam prisustvovao, činilo mi se da se publika deli u dva tabora – jedan koji se protivi ekstremnim prikazima erotskih scena sa maloletnicima i koji smatra da film svoju popularnost gradi na efektu šoka, i drugi koji ga diže u nebesa i smatra remek-delom. Moje stanovište je negde između ta dva pogleda i, iako mi ne smetaju te „šokantne” scene i ne smatram ih degradirajućim za našu kulturu (što opet ne znači da smatram da takve scene imaju neku vrednost; sve zavisi od konteksta), daleko od toga da „Klip” smatram remek-delom, čak je za mene to vrlo prosečan film.

2 „Varvari” (2014)

Maja Miloš se u pristupu priči i likovima previše distancira, kako bi postigla što objektivniji odnos prema događajima u filmu (ili iz nekog drugog razloga koji je meni nepoznat), ali time se ujedno stvara i emotivna distanciranost gledalaca. Premda i Ikić u „Varvarima” primenjuje isti realistički pristup, empatija gledalaca prema likovima daleko je izraženija nego u „Klipu”. Lukina priča je veoma bogata, a i sama dubina tog lika doprinosi uključenosti, privrženosti i zainteresovanosti publike za njegovu dalju sudbinu.

Smeštanje Lukinog lika u priču veoma je zanimljivo; dok pokušava da se uklopi i deluje kao deo tog sveta, on iskače iz svega toga, otkrivajući svoj položaj stranca u sredini u kojoj se nalazi i time pokazuje besmisao te sredine. On se otkriva kao jedini autentičan lik u ovom filmu, i u tome leži njegova stranost svetu u kome živi, a ona je simbolično prikazana kroz njegov odnos i drugarstvo sa tamnoputim fudbalerom iz Gane, često bez dijaloga ali sa jasnom simbolikom.

4 „Varvari” (2014)

Na osnovu svega ovoga, jasno je da moram posebno da istaknem Željka Markovića koji je briljantno izneo ulogu Luke i pokazao da je ogroman glumački potencijal. Prosto je neverovatno da su Željko i ostatali mladi glumci prvi put na filmu; neverovatna je autentičnost koju su prikazali, uzimajući u obzir da su u pitanju debitanti. Jedino je Marina Vodeničar ispod proseka u ulozi socijalne radnice, čak toliko da moram da je posebno pomenem, jer joj u tom kratkom performansu definitivno fali suptilnosti.

Kad smo već kod negativne kritike, čini mi se da treba da spomenem dijaloge koji se, ma koliko autentično delovali, povremeno čine kao da su previše improvizovani i kao da im pomalo fali dodir piščeve ruke.

No to su sve sitne zamerke ovom generalno veoma dobrom filmu koji na momente čak zakoračuje u genijalnost.

 

Ocena: 8/10

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: